Normál kép: 1562065891.jpg   Méret: 770x1027 Színmélység: 24bit Felbontás: 180dpi
Nagy kép: 1562065891_nagykep.jpg   Méret: 2108x2811 Színmélység: 24bit Felbontás: 180dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Mocsári kosbor a Nagycserei lápon, A Debreceni Erdőspusztákon. Akár 1 m-re is megnövő alfaja a pompás kosbor, a nyíregyházától D-re található Oláh-rét Természetvédelmi Területen található (Tavaly bemutattuk, idén ott nem találtam!). A virágzás ennél a fajnál mindig június elejére esik. Az ócsai selyemréten is megtalálható, ott is ez az időpont jellemzi. Az agárkosbor ilyenkor már elvirágzik! Élőhelye sásos mocsárrét, vízfoltokkal. Nagycsere mellett egy magánterületen található kis vizenyős folton legalább 200 tő virított. Szerencsére találkoztunk a gazdával és azt ígérte, hogy jún. 20.-a előtt nem fog kaszálni. Leellenőríztem, betartotta! Természetesen védett, Eszmei érték: 10 000 Ft Más kosboroktól jól megkülönbözteti a három osztatú mézajak. Hazánkban és a mediterrán országokban őshonos.

Ismertető szöveg: A mocsári kosbor (Anacamptis laxiflora) a kosborfélék családjába tartozó védett növény. Magyarul mocsári kosbornak hívják az Orchis palustrist is - ezt egyes rendszerezők külön fajként tartják nyilván, mások az Orchis laxiflora alfajának tekintik (itt is így írjuk le). A faj Európa legtöbb országában védett.
A törzsváltozat Magyarországon nem szorul különösebb védelemre. Tömegesen fordul elő a Duna-Tisza közén, a Duna mentén, a Balaton mindkét partján, a Drávamenti-síkságon és a Kisalföldön, sőt, szórványosan középhegységeink völgyeiben is nő. Megtalálható a Bodrogköz területén is.
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Mocs%C3%A1ri_kosbor)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page