Normál kép: 1588596316.jpg   Méret: 770x1027 Színmélység: 24bit Felbontás: 350dpi
Nagy kép: 1588596316_nagykep.jpg   Méret: 2736x3648 Színmélység: 24bit Felbontás: 350dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Karantén idején otthon, a házunk táján, és rövid egészségügyi séták alkalmával készültek Egyesületünk tagjainak fotói.

Ismertető szöveg: A kardvirág (Gladiolus) a nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartozó nemzetség. Évelő, hagymás növények. A nemzetség a Gladiolus nevet a római gladiátorok kicsi kardjáról kapta. A nemzetségbe hozzávetőlegesen 250 faj tartozik, ebből 10 faj él a mediterrán Európában és Ázsiában, a többi Fekete-Afrikában. A fő elterjedési területük (163 faj) a csupán Namíbia és a Dél-afrikai Köztársaság déli részén elhelyezkedő fokföldi flórabirodalom (Capensis). Kerek, részarányos gumókból nőnek, a hagyma barnás, rostos hártyák több rétegébe burkolózik.
A száraik általában elágazás nélküliek, miközben 1-9 keskeny, kard alakú, hosszanti barázdált leveleket növesztenek, amik be vannak zárva egy vesszőhüvelybe. A levélpengék keresztmetszetben lehetnek simák vagy kereszt alakúak. Az illatos füzérvirágzatok nagyok és egyoldalúak, 2 bőrszerű, zöld murvalevél által mindegyik elnyúlik. A csészelevelek és a szirmok megjelenésben majdnem azonosak. A háti csészelevél a legnagyobb miközben a három porzószál fölé hajol. A kereskedelemben kapható kardvirág fajok, fajták és hibridek a magyarországi éghajlat mellett általában nem télállóak (kivéve a G. communis fajtákat), ezért a hagymákat az első fagyok előtt ki kell ásni és fagymentes helyre kell vinni. Tavasszal, áprilisban 10 cm mélyre ültethetők (a nagyobb fajtákat mélyebbre). Az apró fiókhagymákkal szaporítható, de ezek a növények csak 2-3 év elteltével virágoznak. A kardvirág jobban kedveli a kissé homokos talajt, de bármilyen talajban megél. Teljes napfényt igényel.
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kardvir%C3%A1g)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page