Normál kép: 1592392936.jpg   Méret: 770x578 Színmélység: 24bit Felbontás: 350dpi
Nagy kép: 1592392936_nagykep.jpg   Méret: 4608x3456 Színmélység: 24bit Felbontás: 350dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: A közönséges pipacs, mezei pipacs vagy vetési pipacs (Papaver rhoeas) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának a boglárkák (Ranunculales) rendjéhez, ezen belül a mákfélék (Papaveraceae) családjához tartozó faj. A pipacs elterjedési területe Dél- és Közép-Európa. A pipacs feltűnő és ismert, 30-80 centiméter magas, egyéves növény. Levelei szárnyasan, mélyen szeldeltek, durván fűrészes szélű szeletekkel, a szárral és a virágkocsánnyal együtt rásimuló vagy elálló serteszőrösek. A végálló virágok átmérője 5-8 centiméter. Mindegyik virágnak négy lángvörös sziromlevele van, a tövén fekete folttal. Termése fordított tojás alakú, kopasz, többrekeszű, lyukakkal nyíló tok, amit népiesen "borstartónak" neveznek. Szántók szélén, tarlókon, parlagokon közönséges gyom. A 20. század közepén még a gabonák egyik alapvető gyomnövénye volt, a vegyszeres gyomirtás kiszorította a vetésből. A búzatáblák szélén a mezei szarkalábbal és a búzavirággal tömegesen terem. Utak szélén, parlagokon, gyomtársulásokban nő, 1800 m magasságig.
Kerti növénynek ritkán ültetik; ilyenkor magról szaporítható. Terméséből a szél rázza ki a magokat. A növény magját, leveleit, kinyílt virágszirmait májustól-augusztusig gyűjtik, ami nagy figyelmet igényel, a szirmokat nem szabad összetörni, mert elvesztik a színüket és fekete foltossá válnak. Vékony rétegben kiterítve, napfénymentes helyen szárítják. A szárítás alatt a szirmok élénkpiros színüket elvesztik és liláspirosakká válnak. A pipacsvirág (Papaveris rhoeados flos) jó köhögéscsillapító és enyhe nyugtató hatású, teáját toroköblítésre használják. Nemesített változatait díszkertekbe ültetik. Gyermekeknél, a friss hajtás mérgezési tüneteket okozhat!
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Pipacs)



A terjőke kígyószisz az érdeslevelűek (Boraginaceae) családjába tartozik. Gyomtársulások, parlagok, legelők, útszélek növénye. Mindenfelé gyakori. Virágai ferde tölcséresek, a párta kék, ritkán fehér, csöve rövidebb mint a csésze. A bibe kétágú (kígyószisz), a szár sötéten pettyezett. Az egész növény hosszabb-rövidebb szőrökkel borított. Májustól októberig virágzik, kétéves növény. Alkaloidát, cseranyagot, alantoint, keserűanyagot, baktericid vegyületet tartalmaz. Érelmeszesedés, visszér, epilepszia estén használható. Teáját bélfertőzés, bélhurut ellen fogyasztják. Vérnyomáscsökkentő hatású. Lábszárfekély gyógyítására borogatásként használható.
(Forrás: drflora.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page