Normál kép: fff5532.jpg   Méret: 534x380 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Részlet Gróf Széchényi Ferencz uti naplójából

Ismertető szöveg: "Külföldi tanulmány-útra határozta el magát. Jellemző, hogy nem Olaszország, hanem Anglia vonzotta, a mi szelleme irányát és a maga elé tűzött föladatok természetét világosítja meg.
Neje társaságában 1787 május 23-ikán kelt útra Bécsből, titkára, orvosa és két szolga kisérték.
A titkár megválasztásában arra volt tekintettel, hogy irodalmi képzettséggel bírjon, útleírás elkészítésére alkalmas legyen. Miután Hajnóczy a szerém alispánságtól nem vált meg, bizonyosan az ő ajánlatára vett maga mellé ismét egy protestánst, Ribini János Dánielt, ki a göttingai egyetemről kiváló irodalmi képzettséget hozott magával s ezzel megnyerő modort egyesített.[182] Orvosa Flue doktor svájczi származású volt.
Prágában kitüntető fogadtatásban részesült; tiszteletére az érsek meghívta ebédre a cseh arisztokratiát, Fürstenberg herczeg pedig estélyt rendezett. Berlinben a királyi család tagjainál tett látogatásokat. Göttingában pedig a tudósokat: Gatterert és Schlözert kereste föl.
Köln, Aachen megtekintése után Belgium területére lépett; de itt a műemlékekben gazdag városok által nem engedte magát föltartóztattatni; egyenes irányban Spaa, Lüttich, Dünkirchen érintésével Calais felé tartott, honnan szeptember 10-ikén hajózott át Angolországba.
Londonban csak néhány napot töltött. A gyáripar, állattenyésztés és mezőgazdaság góczpontjai a vidékre vonzották őt. Míg nejét a titkárral Londonban hagyta, orvosa kiséretében szeptember 22-ikén utazott el.
Colchester, Norwich, Cambridge, Northampton, Leicester, Nottingham, Derby, Sheffield, Manchester, Halifax, Carlisle, Glasgow, Edimbourg voltak a főbb állomások. ..."
(Forrás: http://mek.oszk.hu/05400/05481/html/02.htm#154)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page