Normál kép: fff5549.jpg   Méret: 366x497 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Mária Karolina nápolyi királyné

Ismertető szöveg: "Ausztriai Mária Karolina (németül: Maria Karolina von Österreich, spanyolul: María Carolina de Austria, olaszul: Maria Carolina d'Asburgo-Lorena; Bécs, Osztrák Főhercegség, 1752. augusztus 13. - Bécs, Osztrák Főhercegség, 1814. szeptember 8.), Habsburg-Lotaringiai-házból származó osztrák főhercegnő, I. Ferdinánd királlyal kötött házassága révén Nápoly és Szicília királynéja 1768-tól 1814-ben bekövetkezett haláláig.
A főhercegnő volt Lotaringiai Ferenc István és Ausztriai Mária Terézia tizenharmadik gyermeke, többek között Marie Antoinette francia királyné testvére. Utódai között van a későbbi nápoly-szicíliai király, Ferenc Januáriusz, egy német-római császárné, Mária Terézia Karolina, és egy francia királyné, Mária Amália is.
A házassága kezdeti nehézségei után Mária Karolina belevetette magát a politikába, és de facto módon irányította a gyenge kezű férje helyett az államügyeket. Az anyjától örökölt intelligenciája és határozottságának hatására mindent megtett egy önálló, a spanyol koronától független Nápoly-Szicíliai Királyság kialakításáért. Miután a koronatanács élére került, befolyásának köszönhetően a felvilágosult abszolutizmus irányvonalát érvényesítette. Erős személyisége és politikája okán Bonaparte Napóleon az "Európa legveszedelmesebb asszonya" néven emlegette."
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Habsburg%E2%80%93Lotaringiai_M%C3%A1ria_Karolina_Lujza_f%C5%91hercegn%C5%91)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page