D O K U M E N T U M A Z O N O S Í T Ó F á j l n é v : 00000185e.jpg B é l y e g k é p : https://dka.oszk.hu/112800/112868/00000185e_kiskep.jpg F ő c í m : Sörélesztő, 300-szor nagyítva B e s o r o l á s i c í m : Sörélesztő, 300-szor nagyítva S z e r e p : elektronikus szerkesztő B e s o r o l á s i n é v : Fecz U t ó n é v : Ágnes I n v e r t á l a n d ó n é v : N S z e r e p : digitalizálta T e s t ü l e t i n é v : OSZK MEK S z é k h e l y : Budapest O r s z á g : Magyarország E s e m é n y : felvéve I d ő p o n t : 2023-09-18 E s e m é n y : beszerezve I d ő p o n t : 2016-05-04 D á t u m r a v o n a t k o z ó m e g j e g y z é s : MEK-be való felvétel időpontja A t í p u s n e v e : grafika A t í p u s n e v e : könyvrészlet M e g n e v e z é s : Nagy képes természetrajz a hazai művelt közönség számára C í m : Nagy képes természetrajz a hazai művelt közönség számára S z e r z ő : Vángel Jenő M e g j e l e n é s : Budapest : Athenaeum, 1899 T í p u s : könyv M e g n e v e z é s : OSZK MEK S z e r z ő i j o g i m e g j e g y z é s e k : Nem jogvédett T é m a k ö r : Képzőművészet, vizuális művészetek A l t é m a k ö r : Festészet, grafika T é m a k ö r : Biológia, etológia A l t é m a k ö r : Növénytan T á r g y s z ó : grafika M i n ő s í t ő : műfaj T á r g y s z ó : növényábrázolás M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : növény M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : gomba M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : élesztőgomba M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : őstömlősgomba M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó K é p a l á í r á s : Sörélesztő, 300-szor nagyítva I s m e r t e t ő s z ö v e g : "Sarjadzó gombáknak is mondják. Ezek egysejtű gombák, melyek egyesével, vagy pedig rövidke lanczocskakka egyesülve, ezukortartalmú folyadékokban élnek es a szeszes erjedésnek (bor- és sörerjedés) okozói, amennyiben a ezukortartalmú folyadékok czukorjából oxigént vonnak el, és azt alkoholra (szeszre) és szénsavra bontják szét. Az erjedő folyadékokban azután összetömörülnek, végül leülepednek s az ú. n. seprőt vagy élesztőt teszik. Az élesztőnek egyes gombasejtjei legfölebb 0.01 mm. atmeröjüek. Bimbózással vagy sarjadzással szaporodnak, mint már különben nevük is mutatja. Leginkább a sörélesztöt (Saccharomyces cerevisiae Meyen) használják, mely száraz levegőben hónapokig is elél és 100° 0.-t is kibír, míg vízben már 75° C-nál elpusztul. Tudjuk, hogy nagyítva, az élesztőt sörgyártásra, továbbá tésztákhoz keltő anyagul használják. A jó élesztőtől megkívánjuk, hogy kellemes, savanykás ize, boros szaga legyen, és hogy a tésztát egy óra leforgása alatt erjedésbehozza. Ha el akarjuk tenni, akkor az élesztőt palaczkba rakjuk, melybe megelőzőleg frissen kiizzított és porrá zúzott faszenet öntöttünk. Ha ez megtörtént, légmentesen elzárjuk.
" (Forrás: https://mek.oszk.hu/15400/15484/pdf/15484_2.pdf) K a p c s o l ó d ó d o k u m e n t u m n e v e : Baktériumok, 1000-szer nagyítva A f o r m á t u m n e v e : JPEG képállomány M e t a a d a t a d o k u m e n t u m b a n : N L e g j o b b f o r m á t u m : JPEG képállomány L e g n a g y o b b k é p m é r e t : 247x221 pixel L e g j o b b f e l b o n t á s : 300 DPI S z í n : szürke T ö m ö r í t é s m i n ő s é g e : közepesen tömörített A z a d a t r e k o r d s t á t u s z a : KÉSZ S z e r e p / m i n ő s é g : katalogizálás A f e l d o l g o z ó n e v e : Nagy Zsuzsanna |