D O K U M E N T U M A Z O N O S Í T Ó 
 F á j l n é v : b_borvidek.jpg
C Í M 
F ő c í m : Badacsonyi borvidék
B e s o r o l á s i   c í m : Badacsonyi borvidék
A L K O T Ó 
S z e r e p : létrehozó
B e s o r o l á s i   n é v : Tepliczky
U t ó n é v : Kornélia
I n v e r t á l a n d ó   n é v : N
D Á T U M 
E s e m é n y : felvéve
I d ő p o n t : 2019-09-12
E s e m é n y : létrehozva
I d ő p o n t : 2014-02-10
D á t u m r a   v o n a t k o z ó   m e g j e g y z é s : A prezi létrehozásának időpontja.
D O K U M E N T U M T Í P U S 
A   t í p u s   n e v e : prezentáció
R É S Z G Y Ű J T E M É N Y 
M e g n e v e z é s : Prezentáció
M e g n e v e z é s : Könyvtártudomány - prezentáció
E R E D E T I   K I A D V Á N Y ,   O B J E K T U M 
S Z Á R M A Z Á S I   H E L Y 
M e g n e v e z é s : Prezi
J O G K E Z E L É S 
A   j o g t u l a j d o n o s   n e v e : Tepliczky Kornélia
S z e r z ő i   j o g i   m e g j e g y z é s e k : Nem jogvédett
S z e r z ő i   j o g i   m e g j e g y z é s e k : Nyilvános és újrafelhasználható
T É M A 
T é m a k ö r : Történelem, helytörténet
A l t é m a k ö r : Helytörténet, helyismeret
T é m a k ö r : Utazás, turizmus
A l t é m a k ö r : Magyarországi látnivalók
T é m a k ö r : Mezőgazdaság, élelmiszeripar
A l t é m a k ö r : Növénytermesztés, kertészet
T Á R G Y S Z Ó 
T á r g y s z ó : borvidék
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : szőlőtermesztés
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : ültetvény
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : kontinentális éghajlat
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
I D Ő - H E L Y   T Á R G Y S Z Ó 
T á r g y s z ó : Badacsony
G e o N a m e s I d : 3055735
M i n ő s í t ő : földrajzi hely
T á r g y s z ó : Badacsonyi borvidék
M i n ő s í t ő : földrajzi hely
L E Í R Á S 
N y e r s   v a g y   O C R - e s   s z ö v e g : Köszönöm a figyelmet! Filoxéra-járvány A kéknyelű egy ősi magyar szőlőfajta, amit kimondottan csak Badacsonyban és a Balaton-felvidéken termesztettek. Napjainkban - az egyedi borok iránt fellendülő kereslet hatására - ismét egyre több pincészet készít tisztán kéknyelűből jó minőségű bort. A fajta népszerűsítésének érdekében 2003. óta, június első hétvégéjén, Badacsonyban a kéknyelű virágzását ünneplő rendezvénysorozatot is tartanak. Az olaszrizling a szőlőfélék családjába, a bortermő szőlőkhöz tartozó olasz, vagy francia eredetű elterjedt szőlőfajta, mely Magyarországon az egyik leggyakoribb fehérborszőlő.Borának íze gyakran a keserű manduláéra emlékeztet. Enyhe rezeda illatú, savai szelídek, de ennek mértéke a termelőhelytől függ Egyedi jellemzője a nagy magnéziumigény; ennek hiányában hiánybetegsége alakulhat ki. A felvett magnézium jelentős része a termésbe és onnan a borba kerül, ezért bora izomgörcsök stb. ellen gyógyhatású. Magyarországon a badacsonyi borvidék bazalton termesztett olaszrizlingjeinek borában van a legtöbb magnézium. A filoxéra vagy szöőlőö-filoxéra (Viteus vitifoliae) a rovarok (Insecta) osztályába a félfedelesszárnyúak (Hemiptera) rendjébe és a törpetetvek (Phylloxeridae) családjába tartozó faj. Az amerikai kontinensröől származó állati kártevöő, szöőlőögyökér-tetűűü. Reduktív borkezelés 1852-ben Moreau Robert angers-i kertész állította elő.Gondos figyelmet igényel. Már a metszésnél ügyelni kell arra, hogy ne terheljük meg túlságosan a tőkét, mert akkor az illat- és zamatanyagok nagyon legyengülnek.Közepes mennyiségű cukrot és kevés savat tartalmaz. A Badacsonyi borvidéken ez a Badacsonyi muskotály alapanyaga. Chardonnay Badacsonyi borvidék Készítette: Tepliczky Kornélia A Badacsonyi borvidék a Dunántúl közepén, a Balaton északi partjának nyugati részén, a Badacsony környékén található. Területe 1600 hektár. A borvidék jellemzői A területen már a római korban is termesztettek szőlőt, Probus császár nagy telepítéseket is végeztetett itt. A középkorban az ültetvények nagy része egyházi tulajdonba került. A badacsonyi ürmös a 18-19. században a tokaji aszúhoz hasonló hírnévre tett szert. A filoxéra-járvány utáni rekonstrukció során támfalakat építettek, hogy megakadályozzák a talaj erózióját és technológiai újításokat vezettek be. Új szöőlöőfajták is kerültek a területre. Szerzetesek telepítették be Franciaországból a Pinot grist/noirt, amely a talaj különleges adottságai folytán egy jellegzetes helyi fajtává, Szürkebaráttá alakult, amely jó évjáratokban aszúsodik. Talaja változatos. A vulkanikus hegyek lejtőit pannonagyag, pannonhomok, helyenként lösz takarja, amelyek a hegy csúcsa felé haladva mindinkább bazalt és bazalttufa törmelékkel keverednek. Tramini Kéknyelű A reduktív borkezelés célja, hogy megőrizze a szőlőből származó illat- és zamatanyagokat, melyet az oxidációs folyamatok kizárásával végeznek. Reduktív kezelési módszerekkel előállított borok zamata és illata erősebb. Ezek könnyű, üde, fiatal állapotban forgalomba hozott italok. A bor színe világosabb és tisztább marad a kezelést követően. Olaszrizling A chardonnay világszerte ismert (úgynevezett világfajta) szőlőfajta, a világ minden szőlő- és bortermelő országában ismerik és termesztik. Bora kemény karakterű, de finom savérzetű, fajtajelleges zamatú, telt, széles felhasználási skálájú. Kitűnő pezsgőalap lehet, de kiváló minőségű bor, sőt különleges minőségű, akár természetes csemegebor is készíthető belőle. A badacsonyi borok jellegzetesen testesek, tüzesek, zamatosak. Jellemző a tradicionális borkészítés, az ászokhordós érlelés. Bár a reduktív borkezelés és egyéb, modern technológiák is terjedőben vannak, egyelőre nem változtatták meg jelentősen a vidék borainak jellegét. Ászokhordó:A bor kezelésére és érlesésére készített és használt fahordó, többnyire tölgyfából, hivatalosan 10 hektoliternél nagyobb az űrméretük, de kisüzemi felhasználásra sokkal kisebb is lehet, akár 1-2 hektoliter. A legnagyobb mennyiségben Olaszrizling terem, amelyet jó évjáratokban hosszabban érlelnek a tőkén és szemelt rizlingként hoznak forgalomba. Nagyobb termőterületen található meg a Szürkebarát, Tramini, Muscat Ottonel, Rajnai rizling és a Chardonnay is. A vidék régebbi jellemző bora volt a Kéknyelű, amely a nyolcvanas évek fagykárainak következtében erősen visszaszorult, ma azonban reneszánszát éli és a közeljövőben ismét Badacsony emblematikus bora lesz. Története Muscat Ottonel Termesztett szőlőfajták Éghajlata enyhe, kiegyenlített, magas páratartalommal (kontinentális). A Balaton közelsége miatt a déli lejtők a vízfelületről visszaverődő napfényt is élvezhetik, így nagyon kedvező mikroklíma alakult ki, mely természetes csemegebor készítésére ad lehetőséget. A borvidékhez a következő települések szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei tartoznak: Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget, Tapolca. Magyarországon általában a piros tramini és a fűszeres tramini ismert, de az alacsony terméshozam miatt nem igazán elterjedt.A muscat fajta rokonának tartják. Viszonylag hűvös éghajlaton érzi jól magát. Bora aranysárga, rózsa és licsi illatú, kissé muskotályos, fűszer, gyümölcs, fahéj és mézízű. Forrás: wikipédia
D o k u m e n t u m   n y e l v e : magyar
K A P C S O L A T O K 
K a p c s o l ó d ó   d o k u m e n t u m   n e v e : Kovács Gábor: Borrégiók, borvidékek
F O R M Á T U M 
A   f o r m á t u m   n e v e : Prezi prezentáció
O l d a l a k   s z á m a : 16
M e t a a d a t   a   d o k u m e n t u m b a n : N
A   f o r m á t u m   n e v e : PDF dokumentum
O l d a l a k   s z á m a : 17
M e t a a d a t   a   d o k u m e n t u m b a n : N
M I N Ő S É G 
L e g j o b b   f o r m á t u m : JPEG képállomány
L e g n a g y o b b   k é p m é r e t : 770x433 pixel
L e g j o b b   f e l b o n t á s : 140 DPI
S z í n : színes
T ö m ö r í t é s   m i n ő s é g e : közepesen tömörített
S T Á T U S Z 
A z   a d a t r e k o r d   s t á t u s z a : KÉSZ
F E L D O L G O Z Ó 
S z e r e p   /   m i n ő s é g : katalogizálás
A   f e l d o l g o z ó   n e v e : Nagy Zsuzsanna