D O K U M E N T U M A Z O N O S Í T Ó U R L : http://dka.oszk.hu/015800/015839 F á j l n é v : Pannonia_pezsgo.jpg B é l y e g k é p : http://dka.oszk.hu/015800/015839/Pannonia_pezsgo_kiskep.jpg F ő c í m : Bottles of Littke pezsgo B e s o r o l á s i c í m : Bottles of Littke pezsgo S z e r e p : fényképész I n v e r t á l a n d ó n é v : N N é v v á l t o z a t o k : Mrszantogabor E s e m é n y : felvéve I d ő p o n t : 2011-12-05 E s e m é n y : létrehozva I d ő p o n t : 2010-01-25 D á t u m r a v o n a t k o z ó m e g j e g y z é s : A kép készítésének időpontja A t í p u s n e v e : fénykép M e g n e v e z é s : Wikipédia M e g n e v e z é s : Wikipédia C r e a t i v e C o m m o n s k ó d : Attribution 3.0 T é m a k ö r : Mezőgazdaság, élelmiszeripar A l t é m a k ö r : Élelmiszerek, táplálkozás T é m a k ö r : Család, társas kapcsolatok A l t é m a k ö r : Ünnepek T á r g y s z ó : szeszes ital M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : pezsgő M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : szilveszter M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
L E Í R Á S I s m e r t e t ő s z ö v e g : A pezsgő a bornak olyan fajtája, amelynél a bor második érése magában a palackban megy végbe. Az alapborokat (cuvée) úgynevezett tirage-likőrrel (élesztő és cukor) vegyítik, aminek hatására szénsavassá válnak. A szénsavas bort már régóta ismerték Franciaország Champagne tartományában, hiszen a hűvös éghajlati adottságok következtében az erjedés sokszor csak a szüretet követő év tavaszán fejeződött be, de ez a bor akkoriban selejtnek számított. Az első pezsgőt 1670 - 1715 között, a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom. Pierre Perignon készítette, úgy hogy parafa dugóval zárta le az üveget, amelyet viaszba mártott drótkengyellel erősített rá. Sokáig titokban tartották a készítési folyamatot, ennek ellenére azonban a 18. században már sokfelé ismeretes volt, és a 19. században már Európa-szerte készítettek pezsgőt. A pezsgő erősen savas borból készül: a lassú erjedés során hirtelen beálló hőmérséklet-zuhanásnak van kitéve, így az erjedés nem lesz teljes és marad bizonyos mennyiségű cukortartalom. Egy idő után bepalackozzák és melegebb környezetbe helyezik, hogy a borban szunnyadó élesztők a palackban ismét életre keljenek, és újra a cukron kezdjenek élősködni. Az erjedési folyamatnál keletkező szén-dioxid-gáznak nincs hová elszöknie, így szétárad a borban mindaddig, amíg a palackot ki nem nyitják. A Littke pezsgőgyár a mai Magyarország területének első pezsgőgyára, melyet Littke Lőrinc alapított 1859-ben. (Forrás: Wikipédia) K a p c s o l ó d ó d o k u m e n t u m n e v e : korom: Pezsgőház U R L : http://dka.oszk.hu/018300/018352 A f o r m á t u m n e v e : JPEG képállomány M e t a a d a t a d o k u m e n t u m b a n : N L e g j o b b f o r m á t u m : JPEG képállomány L e g n a g y o b b k é p m é r e t : 875x887 pixel L e g j o b b f e l b o n t á s : 150 DPI S z í n : színes L e g j o b b s z í n m é l y s é g : 24 BPP T ö m ö r í t é s m i n ő s é g e : közepesen tömörített A z a d a t r e k o r d s t á t u s z a : KÉSZ S z e r e p / m i n ő s é g : katalogizálás A f e l d o l g o z ó n e v e : Dávid Adrienne |