D O K U M E N T U M A Z O N O S Í T Ó 
 F á j l n é v : vasarnapi_ujsag_1861_07_pix_Oldal_3_Kep_0001.jpg
C Í M 
F ő c í m : Királyi Pál
B e s o r o l á s i   c í m : Királyi Pál
K Ö Z R E M Ű K Ö D Ő   T E S T Ü L E T 
S z e r e p : digitalizálta
T e s t ü l e t i   n é v : Arcanum Adatbázis Kft.
S z é k h e l y : Budapest
O r s z á g : Magyarország
D Á T U M 
E s e m é n y : felvéve
I d ő p o n t : 2014-08-28
E s e m é n y : digitalizálva
I d ő p o n t : 2008-09-01
D O K U M E N T U M T Í P U S 
A   t í p u s   n e v e : metszet
A   t í p u s   n e v e : újságrészlet
A   t í p u s   n e v e : arckép
R É S Z G Y Ű J T E M É N Y 
M e g n e v e z é s : Vasárnapi Ujság
E R E D E T I   K I A D V Á N Y ,   O B J E K T U M 
C í m : Vasárnapi Ujság
M e g j e l e n é s : 8. évf. 51. sz. (1861. december 22.)
T í p u s : hetilap
S Z Á R M A Z Á S I   H E L Y 
M e g n e v e z é s : OSZK EPA
J O G K E Z E L É S 
S z e r z ő i   j o g i   m e g j e g y z é s e k : Nem jogvédett
T É M A 
T é m a k ö r : Történelem, helytörténet
A l t é m a k ö r : Magyar történelem 1791-1867
T é m a k ö r : Politika, államigazgatás
A l t é m a k ö r : Magyar belpolitika
T é m a k ö r : Média, tömegkommunikáció
A l t é m a k ö r : Írott sajtó
T é m a k ö r : Képzőművészet, vizuális művészetek
A l t é m a k ö r : Festészet, grafika
T Á R G Y S Z Ó 
T á r g y s z ó : portré
M i n ő s í t ő : műfaj
T á r g y s z ó : Királyi Pál (1818-1892)
M i n ő s í t ő : személynév
T á r g y s z ó : politikus
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : országgyűlési képviselő
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : újságíró
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : 1848/49-es forradalom és szabadságharc
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
I D Ő - H E L Y   T Á R G Y S Z Ó 
T á r g y s z ó : 19. század
M i n ő s í t ő : időszak
L E Í R Á S 
K é p a l á í r á s : Királyi Pál.
I s m e r t e t ő   s z ö v e g : E név, melyet a lefolyó mozgalmas évben oly gyakran hallánk, Pestváros lakossága előtt friss emlékezetben áll, de a városház zöld asztalán kivül már régebben találkoztunk vele az irodalom küzdterén s ujabban az országgyülési terem képviselői karában is. Az idők eseményei hozták magukkal, hogy e név mindinkább magára vonta a hazai nagy közönség figyelmét.
Nem irjuk most a tények és események kritikáját, erre más idők tán alkalmasabbak lesznek. Csupán az élet egyszerü adatait állítjuk össze.
Királyi Pál született Szepetneken, Zalamegyében, 1821. aug. 10-én. Alsóbb és gymnasialis iskoláit Nagy-Kanizsán végezte a kegyesrendi tanitók vezetése alatt, hol mindig a jobb tanulók közt volt. Felsőbb tanulmányait a pesti egyetemben végzé. Joggyakornoki foglalkozása közben az 1843/4-diki országgyülés alatt Pozsonyban irta a gr. Batthyány Kázmér által kihirdetett, s a magy. Gazd. Egyesület által 50 arany jutalomra itélt "Robot és, dézma" czimü nemzetgazdasági s politikai pályamüvét.
Engedve belső hivatásának, az irodalmi élet munkaterét választá; kezdetben a "Jelenkor" czimü politikai lap mellett foglalkozott,mint ennek egyik rendes munkatársa, később a laptulajdonos neve alatt szerkesztője. E helyzetben volt szerencséje, nagy hazánkfia gr. Széchenyi István közelébe juthatni, s a nagy férfiu hirlapirodalmi munkásságában politikai iskoláját találni.
Az 1848-ki események őt is többi kortársai sorában a harcztérre szóliták. A zászlók alatt egész századosságig előlépett, a hadjárat vége felé mint örnagy a hadügyminiszterium katonai osztályába vezényeltetett, s mint ennek másod főnöke tartotta meg helyét, s végezte nehéz teendőit egész az aradi feloszlásig.
Világosnál őt is a többi honvédek sorsa érte.
1850. febr. 6-án az osztrák cs. hadseregbe soroztatván, Cattaróba a 49-dik számu alsó-ausztriai gyalog-ezredhez szállíttatott, hol mint közember - altiszti kitüntetéssel - egész 1856. végeig tartatott. Ekkor egészségi tekintetből a III. hadparancsnokság által mint a fegyvertehetlenséghez közelitő, bucsulevéllel elbocsáttatott.
Személye szabadságát visszanyerve, a mintegy 10 évvel ezelőtt félbeszakitott lapirodalmi térre lépett ujra, s mint rendes munkatárs először a "MagyarNéplap"-nál, majd az Urházy György szerkesztése alatt akkor megindult "Magyar Posta'' czimü pol. napilap mellett vállalkozott; mely utóbbi lap az időközben behozott hirlapbélyeg következtében megszünvén, munkásai is más foglalkozás választására utasittattak.
S ekkor, vagy 1858. téli szakában irta, "Szigetvár 1656" czimü négy kötetes történeti regényét, mely a reá következett évben meg is jelent s a szerző történeti tanulmányairól tesz szép bizonyságot.
1858. jul. 1-én vette át a "Pesti Napló" politikai napilap szerkesztését felelősség mellett, s vezette azt egész 1860. márcz, l-ig, midőn az ellene támasztott, s két biróságnál már meg is állapitott sajtóvétségi per miatt, nem akarhatva, hogy annak a lapra is akadályozó hatása legyen, - a felelős szerkesztést b. Kemény Zsigmondnak, a lap akkori főmunkatársának átadta; - maga pedig, perének kimenetelét várva, munkatársi minőségben a lap irodájában helyet foglalt.
1861. január 2-kán Pestváros tiszthelyettesitő gyülésében a fővárosi törvényhatóság főjegyzőjévé választatván, s ezen tiszti állásban később a tisztújitó választó közönség osztatlan bizalma által is megerősittetvén, azt választói megelégedésére folytatta.
Zalamegye Letenyei választó kerülete, melybe születéshelye esik, szintén megemlékezve földijéről, őt a kerület országos képviselésére küldöttségileg márcz. 29-kén (?)pénteken) felhivták; - a fell(?) elfogadva, ápril 12-én (pénteken) közfelkiáltás utján képviselőül megválasztatott, s miután ápril 26-án (pénteken) igazolva lett, elfoglalta képviselői székét, s a felirati vita alkalmával május 24-én (pénteken) mutatta be magát a háznak a felirat mellett mondott beszédével. Babonás ember a sok "péntek"-ből balsejtelmeket épithetett volna.
Az országgyülés eloszlatása után főjegyzői hivatalát folytatá, mignem a jun. 8-ki városi közgyülés által az államadó erőszakos behajtása tárgyában a képviselőházhoz intézett petitio szerkesztése miatt kir. biztos közbejöttével legfelsőbb meghagyás folytán okt. 29-én főjegyzői hivatalától felfüggesztetett, s hütlenségi kereset alá vétele elrendeltetett.
A dolog hónapok óta függőben volt s őszintén óhajta mindenki a kedvező végkifejlődést. Örvendetesen meglepő volt annálfogva a hivatalos lap mult vasárnapi számának azon tudósitása, melynél fogva Királyi Pál legfelsőbb helyen teljes kegyelmet nyert. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1961. december 22.)
K A P C S O L A T O K 
K a p c s o l ó d ó   d o k u m e n t u m   n e v e : Wikipédia: Királyi Pál
K a p c s o l ó d ó   d o k u m e n t u m   n e v e : Királyi Pál
F O R M Á T U M 
A   f o r m á t u m   n e v e : JPEG képállomány
M e t a a d a t   a   d o k u m e n t u m b a n : N
M I N Ő S É G 
L e g j o b b   f o r m á t u m : JPEG képállomány
L e g n a g y o b b   k é p m é r e t : 1219x1506 pixel
L e g j o b b   f e l b o n t á s : 299 DPI
S z í n : szürke
L e g j o b b   s z í n m é l y s é g : 24 BPP
T ö m ö r í t é s   m i n ő s é g e : erősen tömörített
S T Á T U S Z 
A z   a d a t r e k o r d   s t á t u s z a : KÉSZ
F E L D O L G O Z Ó 
S z e r e p   /   m i n ő s é g : katalogizálás
A   f e l d o l g o z ó   n e v e : Laskay Gabriella