D O K U M E N T U M A Z O N O S Í T Ó 
 F á j l n é v : 781_868_pix_Oldal_08_Kep_0001.jpg
C Í M 
F ő c í m : Elítélt nihilisták
B e s o r o l á s i   c í m : Elítélt nihilisták
K Ö Z R E M Ű K Ö D Ő   T E S T Ü L E T 
S z e r e p : digitalizálta
T e s t ü l e t i   n é v : Arcanum Adatbázis Kft.
S z é k h e l y : Budapest
O r s z á g : Magyarország
D Á T U M 
E s e m é n y : felvéve
I d ő p o n t : 2014-10-07
D O K U M E N T U M T Í P U S 
A   t í p u s   n e v e : grafika
A   t í p u s   n e v e : újságrészlet
R É S Z G Y Ű J T E M É N Y 
M e g n e v e z é s : Vasárnapi Ujság
E R E D E T I   K I A D V Á N Y ,   O B J E K T U M 
M e g j e l e n é s : 27. évf. 49. sz. (1880. deczember 5.)
T í p u s : hetilap
S Z Á R M A Z Á S I   H E L Y 
M e g n e v e z é s : OSZK EPA
J O G K E Z E L É S 
S z e r z ő i   j o g i   m e g j e g y z é s e k : Nem jogvédett
T É M A 
T é m a k ö r : Képzőművészet, vizuális művészetek
A l t é m a k ö r : Festészet, grafika
T é m a k ö r : Történelem, helytörténet
A l t é m a k ö r : Európai országok történelme
T é m a k ö r : Történelem, helytörténet
A l t é m a k ö r : Helytörténet, helyismeret
T é m a k ö r : Néprajz, antropológia
A l t é m a k ö r : Más országok néprajza
T Á R G Y S Z Ó 
T á r g y s z ó : szabadságvesztés
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : metszetkép
M i n ő s í t ő : műfaj
T á r g y s z ó : fogoly
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : börtön
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : nihilizmus
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : elítélt
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : kivégzés
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : kényszermunka
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : kiutasítás
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
I D Ő - H E L Y   T Á R G Y S Z Ó 
T á r g y s z ó : 19. század
M i n ő s í t ő : időszak
L E Í R Á S 
K é p a l á í r á s : Elítélt nihilisták.
I s m e r t e t ő   s z ö v e g : A vezér valószínűleg Kvjátkovszkij Sándor volt, egy előkelő ifjú, kit Figner kisasszonynyal múlt év deczember havában fogott el a pétervári rendőrség. Lakásukon szétszedett töltényeket, dynamitot, revolvert, mérget s a téli palota tervrajzát találták, mely palotában, mint tudjuk, meg is történt az explózió 1880 april 14-én, minek következtében tizenegy ember meghalt és 66 megsebesült. Valószínű, hogy Kvjátkovszkij részes volt e merényletben s talán abban is, melyet Szolovjev 1879 april 2-án kísérlett meg. Bebizonyult továbbá felöle, hogy részt vett a nihilisták lipetzki titkos gyűlésén 1879-ben, melyen a czár ellen többféle merényletet terveztek. A hadi törvényszék e gyanuokok s tények alapján halálra Ítélte Kvjatkovszkijt s az ítéletet nov. 15-én hajtották végre a sz. Péter és Pál nevű erődben. Ugyanekkor végezték ki a másik elitéltet Prjesznyákovot. Mindketten mezítláb, az atyagyilkosok hosszú fehér leplével borítva léptek az emelvényre, megcsókolták egymást s a keresztet, melyet egy pap nyújtott eléjök. Ott rögtön nyakukra akasztották a hurkot, mely megfojtotta őket.
Figner Eugénia magasrangu orosz tiszt leánya, 22 éves volt. Állítólag ő is részt vett a téli palota fölrobbantására vonatkozó összeesküvésben, elitéltetése azonban nem e miatt, hanem azért történt, mert a nihilisták szolgálatában állott és tiltott müveket terjesztett. A törvényszék tizenöt évi fegyház büntetést szabott rá, de tekintve ifjúkorát, egyúttal fölkérte a czárevicsot, változtassa át e büntetést kelet-szibériai száműzetéssé, a hová már nővérét is deportálták. Figner kisasszony orvostudományokat hallgatott s egyúttal a pétervári konzervatóriumnak növendéke volt. Mondják, hogy hangja ritkította párját Európában.
Sirjájev István, ki parasztcsaládból származott, az állatgyógyintézetben tanult. Hosszabb ideig lakott Londonban és Parisban s midőn onnan visszatért, a nihilistákhoz csatlakozott s Hartmannal részt vett a moszkvai merényletben 1879. decz. 1-én. Odessza és Alexandrovszka mellett ő rakta le a robbanó aknákat a vasúti töltés alá s csakhamar azután elfogatott. A törvényszék halálra ítélte, de az Ítéletet élethoszszig tartó fogságra változtatták.
Az ötödik jelentékeny szereplő Ivanova Zsófia volt, ezredes leánya, ki, habár csak 22 éves volt, rendkívüli dolgokat vitt végbe. így midőn a "Narodnaja Voljá" ("Nép akarata") nihilista lap titkos nyomdáját fölfedezték, társnőjével Grjasznova Marival s három férfival három óráig tartóztatta föl a rendőrséget s revolveréből száz lövésnél is többet tett. A rendőrök ablakokon s ajtókon át ostromolták őket, de csak akkor tudták hatalmukba keríteni a nyomdát, midőn a nihilisták töltényei kifogytak. Egy szedő, látván az elkerülhetlen végzetet, agyon lőtte magát, a töbi négyet elfogták. Ivanova kezeit és lábait megkötözték, de még akkor is biztatta társait, hogy ellent álljanak, minek következtében egy rendőrtiszt pisztolyagygyal fejére ütött, súlyos sebet ejtvén rajta. A szedőket 15 évi fogságra Ítélték, Ivanova négy évi fegyházi büntetést kapott s Grjasznova Szibériába száműzetett.
Még három nihilista arczképét közöljük ez alkalommal. Ezek már más csoportba tartoznak. Papov, egy pap fia, a kievi hadi törvényszék által ítéltetett el s már októberben fel akarták akasztani. Azon nihilistáknak volt feje, kik elveiket nyíltan hirdették, azonban törvénytelen lépésekre nem engedték magukat elcsábíttatni. Hogy mégis halálra ítélték, annak oka a bíróság előtt tartott nyílt és merész beszéde volt, de a czár e büntetést élethossziglan tartó fogságra változtatta.
Dr. Weimar, kinek pöre egész Európában nagy feltűnést keltett, Nathanson Olga asszonynyal egyidejűleg Ítéltetett el. Weimart azzal vádoltak, hogy segítségére volt Mirszkij és Szolovjevnek merényleteik elkövetésénél. Mirszkijnek, ki Drentelen ellen követett el merényletet, lovát adta, Szolovjevnek pedig revolverét. Nathanson Olga október havában Sz.-Pétervár erődjében megőrült, meg mielőtt Szibériába szállították volna. Őrültségének okául azt mondják, hogy a börtönörök, mint három más fiatal társnőjén, rajta is erőszakot követtek el. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1880. deczember 5.)
K A P C S O L A T O K 
K a p c s o l ó d ó   d o k u m e n t u m   n e v e : Szukhanov, a nihilista tengerésztiszt kivégeztetése Kronstadtban
K a p c s o l ó d ó   d o k u m e n t u m   n e v e : A nihilisták Szent-Pétervártt : A nihilista foglyok börtönbe szállítása
F O R M Á T U M 
A   f o r m á t u m   n e v e : JPEG képállomány
M e t a a d a t   a   d o k u m e n t u m b a n : N
M I N Ő S É G 
L e g j o b b   f o r m á t u m : JPEG képállomány
L e g n a g y o b b   k é p m é r e t : 1814x1270 pixel
L e g j o b b   f e l b o n t á s : 200 DPI
S z í n : fekete-fehér
T ö m ö r í t é s   m i n ő s é g e : erősen tömörített
S T Á T U S Z 
A z   a d a t r e k o r d   s t á t u s z a : KÉSZ
F E L D O L G O Z Ó 
S z e r e p   /   m i n ő s é g : katalogizálás
A   f e l d o l g o z ó   n e v e : Nagy Zsuzsanna