D O K U M E N T U M A Z O N O S Í T Ó F á j l n é v : edesipari_termekek.jpg B é l y e g k é p : http://keptar.oszk.hu/061000/061020/edesipari_termekek_kiskep.jpg F ő c í m : Édesipari termékek B e s o r o l á s i c í m : Édesipari termékek E g y é b c í m : Cukorkák, kakaó és csokoládéáruk, édesipari lisztesáruk, diabetikus készítmények, fagylaltok M i n ő s í t ő : alcím S z e r e p : létrehozó B e s o r o l á s i n é v : Barna U t ó n é v : Tamás I n v e r t á l a n d ó n é v : N E s e m é n y : felvéve I d ő p o n t : 2016-07-21 E s e m é n y : létrehozva I d ő p o n t : 2015-11-12 D á t u m r a v o n a t k o z ó m e g j e g y z é s : A prezentáció készítésének dátuma A t í p u s n e v e : prezentáció M e g n e v e z é s : Prezentáció M e g n e v e z é s : Könyvtártudomány - prezentáció M e g n e v e z é s : Prezi A j o g t u l a j d o n o s n e v e : Balázsi Mátyás S z e r z ő i j o g i m e g j e g y z é s e k : Nem jogvédett S z e r z ő i j o g i m e g j e g y z é s e k : Nyilvános és újrafelhasználható T é m a k ö r : Mezőgazdaság, élelmiszeripar A l t é m a k ö r : Élelmiszeripar T é m a k ö r : Mezőgazdaság, élelmiszeripar A l t é m a k ö r : Élelmiszerek, táplálkozás T é m a k ö r : Életmód, gasztronómia A l t é m a k ö r : Gasztronómia általában T á r g y s z ó : édesipari termék M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : cukor M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : drazsé M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : csokoládé M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : kakaó M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : fagylalt M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : édesség M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó N y e r s v a g y O C R - e s s z ö v e g : Édesipari termékek átirata
Főként répacukorral készülnek
Jellemzőik:
magas cukortartalom (50 %-tól 98 %-ig),
magas élvezeti érték
változatos íz (járulékos anyagok),
az értékesebbek töltöttek (szörp, nugát, szeszes folyadékok)
1. Cukorkák
állományuk rideg, üvegesen áttetsző, törésük szilánkos
tömény cukoroldat + keményítőszörp
(sajátos állomány)
lehetnek töltöttek, töltetlenek, selyem és pehelycukorkák
Keménycukorkák
másik nevük: fondánkészítmények (fondant)
állományuk puha, omlós,
két fő típusuk:
a krémfondán
franciafondán
jellegzetes képviselője:
szaloncukor
Puhacukorkák
magas víztartalmú, rugalmas, kocsonyás készítmények
két típusuk ismert:
a gyümölcszselé (értékesebb)
cukorzselé (mesterséges anyagokkal ízesített)(agar-agar)
Zselécukorkák
enyhén pörkölt (karamellizált) cukorból sok zsiradékkal készülnek
ismertebb fajták:
puhakaramella
keménykaramella, (tejkaramella)
Karamellák
egy belső magból (pl.: keménycukorka, karamella, zselé, földimogyoró) és egy
külső bevonatból (cukor vagy csokoládé) állnak
ismertebb fajtái:
a cukordrazsé (tojásdrazsé) és a csokoládédrazsé (franciadrazsé, dunakavics)
Drazsécukorkák
összefüggő cukorburokba alkoholos cukoroldatot töltenek
általában csokoládéval vonják be
Likőrös cukorkák
hengerek között dolgozzák egyneművé (homogenizálás)
tipikus fajtái: marcipán, grillázs, nugát
marcipán: tömény cukoroldat + mandulaőrlemény -> hengerelés
grillázs: karamellizált cukor + pörkölt olajos magvak -> hengerlés
nugát: pörkölt mogyoró + kakaóvaj + szacharóz (cukor) -> hengerlés
Hengerelt cukorkák
ide sorolhatók:
gumicukor: gumiarábikumot tartalmazó tömény cukoroldatot természetes ízesítőanyagokkal ízesítik (pl.:ánizs és eukaliptuszolaj)
rágógumi:oldhatatlan, de rágható cukorféle
Egyéb cukorkák
A fogalom:
szénhidrátok (cukor)
zsiradékok (felhasznált nyersanyagtól függően pl.: mogyoró, mandula stb.)
ízesítők és színező anyagok
kevés vitamin és ásványi anyag
a kakaófa termésének a magjából (kakaóbab) készülnek.
A kakaóbab jellemzői:
magas a tápérték
magas az élvezeti érték
legfontosabb alkotórésze a kakaóvaj
(könnyen emészthető és kevésbé avasodik)
hatóanyaga (drogja) teobromin, mely a koffeinhez hasonló hatást gyakorol az élő szervezetre (a szívre nem!)
nagy mennyiségben tartalmaz ergoszterint
Kakaó- és csokoládéáruk
Erjesztés (fermentálás) után alakulnak ki a jellegzetes zamat és ízanyagok
Erjesztés után a kakaóbabot tisztítják válogatják, pörkölik, majd őrlik.
A kakaó feldolgozása
végtermék:
kakaótészta (kakaómassza, melynek magas a zsírtartalma)
belőle készülő termékek:
kakaópor és csokoládé
a részben zsírtalanított kakaótészta porszerű őrleménye
a kakaótésztából sajtolással nyerik ki a kakaóvajat, majd a visszamaradt "kakaópogácsát" megőrlik
Minőségét meghatározza:
íze, illata, színe, víz-és zsírtartalma, őrlési finomsága, oldhatósága
A jó minőségű kakaópor:
tiszta illatú,
színe sötét-barnásvörös
porszerű tapintású
a belőle készült ital teljesen "sima"
Kakaópor
Miből készül?
Csokoládé
kakaótészta, kakaóvaj és cukor
egyneműsítésével, finomításával (esetleg járulékos anyagokkal)
1. a kakaótésztát cukorral összekeverik
2. hengerek között egyneműsítik
3. érlelés, finomítás,
Konsírozás
(kenőgyúrás: a megolvadt csokoládémassza folytonos keverése)
4. temperálás (30-32 celsius fok)
5. formákba adagolás, hűtés,
6. csomagolás
Csokoládégyártás
1. Összetételük szerint:
étcsokoládé, (járulékos anyagként csak vanillint tartalmazhatnak)
tej- vagy tejszíncsokoládé, (sűrített tej, tejpor)
mokkacsokoládé (finomra aprított kávéőrleménnyel)
olajos magvakkal készült csokoládé (mogyoró, mandula)
2. Alakjuk szerint
táblás
apró
tömör
üreges
alakzatok
csokoládéfüggelék (relief)
Csoportosítás
A jó minőségű csokoládé
szemcsés
állomány,
olvadékonysága nem megfelelő,
kakaóvaj részleges kiválása (kiszürkülés),
jellegtelen íz és illat,
törött tábla,
fénytelen felület,
hiányos rajzolat
savanyú vagy
avas ízű (olajos magvaktól)
Értékcsökkentő tulajdonságok
Úgy készülnek, mint a hengerelt cukorkák (általában mogyoró)
Ha kakaópor nélkül készül fehérnugát
Ha kakaóporral készül barnanugát
Nugátok és nugátkészítmények
különböző összetételű
lazított tésztából sütött
tartós készítmények
sokféle járulékos anyagot tartalmazhatnak, ezért élvezeti értékük magas
közös jellemzőik: az alacsony víztartalom
Édesipari lisztes áruk
kekszek,
ostyák,
piskóták,
mézesáruk,
teasütemények
Csoportosításuk
Alapanyagaik:
liszt,
víz vagy tej,
járulékos anyagok
zsiradék
Készítésük:
sütőporos lazítás
Minél több a zsiradék, annál omlósabbak.
Lehetnek édesek, sósak, töltetlenek és töltöttek, valamint
mártottak
Kekszek
sok
vizet vagy
tejet és
zsiradékot tartalmaznak
sűrűn folyó tésztából készülnek, melyeket fém sütőformában sütnek ki,
lehetnek töltöttek és töltetlenek
A töltetlenek változatos ízűek lehetnek (sajtos, paprikás stb)
A töltött ostyalapok a nápolyik.
Ostyák
Alapanyagok:
liszt,
tojás,
cukor,
Tojáshabos lazítással készülnek
Habszerűen laza állományúak, lyukacsos szerkezetűek
Fajtáik:
babapiskóta
piskótalap
Piskóták
Alapanyagaik:
búzaliszt és részben rozsliszt
méz vagy cukorszörp,
járulékos anyagok
Szivacsszerű, puha termékek.
Járulékos anyag lehet:
csokoládé,
vanillincukor,
szegfűszeg,
ánizs, stb.
Mézes sütemények
Mézes sütemény jellegű omlós kekszek, melyek sokféle járulékos anyagot tartalmazhatnak (fűszerek, olajos magvak, kakaópor, csokoládé
Tetszetős kivitelben készülnek
Ismertebb nevük: linzerek
Teasütemények
Elsődlegesen cukorbetegek számára készülnek
Jellemzőjük, hogy szénhidrátban (cukor) szegények
Csak engedéllyel készíthetők és forgalmazhatók
A csomagoláson fel kell tüntetni a részletes kémiai összetételt
Lehetnek:
cukorkák, csokoládék, nugátok, lisztesáruk (kekszek)
Cukor helyett legtöbbször szorbittal édesítik
Diabetikus édességek
A megfőzött, ízesített fagylaltkeveréket formákba töltve gyorsfagyasztják, majd csokoládéba mártva csomagolják.
A hűtés szilárd szénsavval történik (fém ládákban)
A hagyományos fagylaltoktól eltérően több tejszínt és állományjavító (mesterséges) anyagot tartalmaznak
Forgalomba kerüléskor: jégkrémeknek nevezzük
Mélyhűtött fagylalt és fagylaltpor
Alapanyagaik:
tejpor,
tojás,
gyümölcspor,
cukor,
színező- és ízesítő anyagok.
Belőle fagyasztott fagylalt készíthető forró vízben való feloldással és lefagyasztással.
Száraz, hűvös helyen kell tartani
Fagylaltpor
Édesipari termékek
Jellemző összetétel:
Fogalmi meghatározás
Csoportjaik
Csoportosítás
fényes felületű
ép, sérülésektől mentes, alakja szabályos
kiszürküléstől,
foltosodástól mentes
állománya
egynemű, sima,
illata jellegzetes, a
csokoládéra jellemző
Édesipari termékek
Változatos nyersanyag-összetételű, magas élvezeti értékű, jelentős tápértékű élelmiszerek D o k u m e n t u m n y e l v e : magyar K a p c s o l ó d ó d o k u m e n t u m n e v e : Édesipari termékek A f o r m á t u m n e v e : Prezi prezentáció O l d a l a k s z á m a : 75 T e c h n i k a i m e g j e g y z é s : 10. verzió M e t a a d a t a d o k u m e n t u m b a n : N A f o r m á t u m n e v e : PDF dokumentum O l d a l a k s z á m a : 75 M e t a a d a t a d o k u m e n t u m b a n : N L e g j o b b f o r m á t u m : JPEG képállomány L e g n a g y o b b k é p m é r e t : 770x433 pixel L e g j o b b f e l b o n t á s : 96 DPI S z í n : színes T ö m ö r í t é s m i n ő s é g e : közepesen tömörített A z a d a t r e k o r d s t á t u s z a : KÉSZ S z e r e p / m i n ő s é g : katalogizálás A f e l d o l g o z ó n e v e : Nagy Zsuzsanna |